In geval van overlijden: 010 – 485 51 10

Kerst en rouw

 

Kerst is een tijd van warmte, gezelligheid, familie, cadeautjes en samen eten. Maar voor veel mensen zit er ook een dubbel gevoel aan de feestdagen. Er is namelijk ook sprake van verdriet en het gemis van diegenen die er niet meer bij zijn. Rouw stopt niet met Kerst en het is belangrijk om het ook dan een plekje te geven. Om hierbij te helpen hebben wij de volgende tips om ook met Kerst samen te gedenken, herinneren en nieuwe tradities te maken.

Praat er samen over

Geef aan dat je erover wil praten en plan daar samen tijd voor in. Haal herinneringen op en deel je gevoel. Voor iedereen is rouwen anders dus geef iedereen de ruimte om dit op zijn eigen manier te doen.

Muziek luisteren

Luister samen zijn / haar favoriete (kerst)muziek of speel muziek die dierbare herinneringen oproept en praat daar samen over. Muziek maakt vaak veel herinneringen en emoties los op momenten dat je het niet verwacht dus neem hier samen de tijd voor wanneer iedereen hier behoefte aan heeft.

Kerstversiering

Koop of maak een persoonlijke kerstversiering voor in huis of voor in de kerstboom. Kies voor iets waar je een goed gevoel bij hebt of wat herinneringen bij je oproept. Maak er een jaarlijkse traditie van om deze met Kerst een mooi plekje te geven. Soms kan het zo simpel zijn als een mooi gekleurd lint als strik in de boom.

Als activiteit kan je ook een papieren herinneringsketting maken die je in de boom of ergens in huis ophangt. Maak strookjes papier en schrijf hier herinneringen op en maak daar een ketting van. Zo kan je samen mooie herinneringen delen en bewaren.

Uitvaart Rotterdam Kerst Rouw

Brand een kaars

Brand een mooie grote kaars. Eventueel een geurkaars met de favoriete geur van diegene die is overleden. Kaarsen hebben een symbolische betekenis en brengen licht in de duisternis. Door deze iedere dag aan te steken is er iedere dag even een klein moment om terug te denken aan mooie tijden samen.

 Maak een wandeling

Organiseer een gezamenlijke wandeling langs zijn/haar meest geliefde plekken en deel onderweg herinneringen. Bij terugkomst kan je bijvoorbeeld zijn/haar favoriete gerecht serveren.

 

Dit zijn enkele tradities die herinneringen levend kunnen houden en kunnen helpen bij het verwerken van het gemis van een dierbare. Uiteraard is het voor iedereen zeer persoonlijk en raden we ook aan vooral te doen wat voor u goed voelt. Vergeet ook niet om weer mooie nieuwe herinneringen en tradities te maken met uw familie, vrienden en dierbaren.

 

Direct contact

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. U kunt direct contact met ons opnemen!